دور هشتم مذاکرات در وین در حالی دنبال میشود که مذاکرهکنندگان به پایتختهای خود بازگشته و منتظر تصمیم سیاسی واشنگتن هستند اما زیادهخواهی آمریکا در برابر پیشنهادات منطقی جمهوری اسلامی ایران مانع اصلی تصیمگیری واشنگتن و توقف در مذاکرات شده است.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی مجله خبری، دور هشتم مذاکرات که از دی ماه آغاز شده بود به روزهای پایانی خود نزدیک میشود؛ مذاکره کننده ارشد ایران 20اسفند پس از دیدار با انریکه مورا هماهنگ کننده اروپایی به ایران بازگشت.
بدعهدیهای آمریکا و خروج ایالات متحده از برجام و تکیه بر تجارب ادوار گذشته مذاکرات، دلیلی شد که جمهوری اسلامی ایران در چارچوب منافع ملی و در نظر گرفتن جنبههای حقوقی و پافشاری بر خطوط قرمز تعیین شده از سوی شورای عالی امنیت ملی حرکت کند .
سعید خطیبزاده سخنگوی دستگاه دیپلماسی در آخرین نشست خبری هفتگی خود قاطعانه و صراحتا اعلام کرد: آنچه امروز در وین اتفاق میافتد، با دو مشخصه و مؤلفه تداوم و تغییر قابل شناسایی است؛ نه تغییر کامل و نه تداوم کامل بوده است. آنچه امروز در وین اتفاق میافتد، در راستای حداکثرسازی منافع ملت با رعایت تمامی خطوط قرمز و دستورالعملهایی است که برای وزارت امور خارجه در وین داده شده است.
تیم مذاکره کننده ایرانی از ابتدا با ابتکار عمل و پیشنهادهای منطقی در مذاکرات برای حصول توافقی قابل اتکا و پایدار حاضر شدهاند، اما تا به اکنون ایالات متحده هیچ گونه خلاقیتی در رویکرد خود حاصل نکرده است.
علی شمخانی در توئیتی در این خصوص نیز نوشت: شیوه مواجهه آمریکا با پیشنهادت اصولی ایران، طرح پیشنهادات غیر قابل قبول و اصرار بر توافق سریع با طرح بهانههای واهی نشان میدهد که آمریکا ارادهای برای توافق قوی و قابل دفاع برای طرفین ندارد. «مذاکرات وین بدون اتخاذ تصمیم سیاسی توسط آمریکا، هر ساعت پیچیدهتر از قبل میشود.
در حالی که بعضی افراد از پایان مذاکرات خبر دادند اما سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در توئیتی ضمن تاکید بر این نکته که اعلام کرد: وقفه اعلام شده در مذاکرات وین میتواند زمینهساز حل موضوعات باقیمانده و بازگشت نهایی باشد. دستیابی به موفقیت در گفتگوها تمرکز اصلی همه طرفها خواهد بود. هیچ عامل خارجی بر اراده مشترک ما برای حرکت به سمت یک توافق جمعی اثر نخواهد گذاشت.
رسانههای غربی و فارسی زبان معاند عوامل بیرونی را علت اصلی توقف در مذاکرات میدانند و سعی بر القای ضرب الاجلهای ساختگی و پایان فرصت برای ایران دارند اما نمیتوان بر زیاده خواهی آمریکا با خواستههایی که در خطوط قرمز ایران است، سرپوش گذاشت.
امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، جوزپ بورل مبنی بر اینکه اکنون آمریکا و ایران در تبادل پیامها باید انعطافپذیری بیشتری از خود نشان دهند و تلاش نمایند بر محدودیت زمانی غلبه کنند، گفت: اگر واقعبینی بر رفتار همه طرفها حاکم باشد، همچنان به نقطه وصول توافق خوب و قوی نزدیک هستیم. طرح برخی درخواستهای جدید از سوی آمریکا هیچگونه توجیه منطقی نداشته و با مواضع این کشور در مورد دستیابی سریع به توافق در تناقض است. موضوعات اصلی و لغو موثر تحریمها نباید تحت تاثیر زیادهخواهی طرف آمریکایی قرار گیرد.
محمد مرندی مشاور تیم مذاکره کننده هستهای ایران همچنین در توییتی نوشت: دزدی دریایی آمریکا و مصادره 2 کشتی با محموله نفتی ایران، باقی ماندن نام های تروریستی، خواسته های جدید آمریکا و همچنین عدم خروج بیشتر شرکت ها، شرکت ها و افراد از رژیم تحریم های "فشار حداکثری" مشکلات کلیدی هستند که باید برطرف شوند.
آنطور که روند مذاکرات نشان میدهد همه طرفهای گفتوگو برای رسیدن به توافق در مذاکرات وین آماده هستند اما آمریکا همچنان به دنبال بهانهتراشی برای طولانی کردن مذاکرات است. آمریکا در کنار کارشکنیهای ادامهدار خود با جنگ رسانهای سعی میکند ایران را مقصر طولانی شدن مذاکرات نشان دهد اما تقریبا همه متوجه این موضوع شدهاند که تیم ایرانی با ابتکار عمل برای رسیدن به توافقی قابل اتکا و پایدار در مذاکرات حاضر شده و این آمریکا است که باید تصمیم سیاسی بگیرد.
انتهای پیام/