توپ مذاکرات در زمین‌ آمریکا‌یی‌ها است/ وزارت صمت موافقت‌ با واردات خودرو را در آیین نامه نشان دهد

جلال رشیدی‌کوچی گفت: اگر آمریکا از بعضی مواضع خود کوتاه بیاید، بله. چرا که اکنون توپ در زمین آمریکایی‌ها است. یعنی شاید یک مدتی مطرح می‌کردند که ایران اصرار می‌کند روی ماندن فلان نهاد یا خارج شدن آن، خیر، این مطرح نیست و به نظر می‌رسد آن‌ها باید تصمیم بگیرند که می‌خواهند به نتایج مطلوبی برسند یا خیر.



«جلال رشیدی‌کوچی»، نماینده مجلس طی گفت و گوی تفصیلی با خبرنگار سیاسی مجله خبری به سوالات مختلفی پاسخ داد. وی از عملکرد هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان، تحقیق و تفحص‌ها، استیضاح وزراء، حذف ارز ترجیحی و برجام سخن گفت.

مشروح گفت وگوی خبرنگار سیاسی مجله خبری با این نماینده مجلس به شرح زیر است؛

آقای رشیدی نظر شما در مورد عملکرد هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان را کافی می‌دانید؟ نظارت هست، اما آن چه که قانونگذار در آئین‌نامه به آن اشاره کرده است و آن خروجی که باید داشته باشد، وجود ندارد.


برخی نمایندگان ترس از ورود به این موضوع دارند، راهکار نظارت بیشتر و بهتر چیست؟ به نظر بنده بحث ترس نیست. آئین‌نامه تقریبا خوب و دقیق نوشته شده است. برای این موضوع باید این نظارت وجود داشته باشد. کما این که نظارت هم وجود دارد و تا جایی که من اطلاع دارم، اغماض و چشم پوشی در آن اتفاق نمی‌افتد. اما به نظر می‌رسد که جا دارد هنوز قوی‌تر این عمل شود. ضمن این که راهکار خود مجلس و ما نمایندگان هستیم. اما من ندیدم که اقدامی صورت بگیرد.

رشیدی کوچی در رابطه با به نتیجه نرسیدن تحقیق و تفحص‌ها و یا ابزار فشار بودن تفحص برای راه‌اندازی کار بعضی نمایندگان در برخی وزارت خانه‌ها یا نهاد‌ها خاطرنشان کرد: خیر، به نظر بنده اگر به این شکل فکر و صحبت نکنیم بهتر است. کلیات تحقیق و تفحص برای مشخص شدن بعضی نقاط ضعف است. اما در کنار این بعضی ها ممکن است این سوء استفاده را داشته باشند. من منکر این نمی‌شوم. اما این‌ که بگوییم کل تحقیق وتفحص‌ها که در مجلس شکل می‌گیرد با این نگاه است خیر، قطعا در هشتاد درصد آن‌ها این نگاه وجود ندارد. اما بعضی وقت‌ها شاید برخی از این فرصت سوء استفاده کنند.

وی در ارتباط با تعداد گزارش‌های تحقیق و تفحص در مجلس یازدهم گفت: نتیجه تعدادی از تحقیق و تفحص‌ها به صورت گزارش ارائه شد. من دقیق حضور ذهن ندارم. اما در قالب کمیسیون اصل نود و یا در قالب کمیسیون تخصصی بود. به نظر می‌رسد اگر تحقیق و تفحص‌ها را مجلس کمتر کند، اما کیفیت کار را بالاتر ببرد نتایج بهتری به بار می‌آید.

این نماینده مجلس ادامه داد: تحقیق و تفحص در کمیسیون مصوب می‌شود. ابتدای امر، موضوع در کمیسیون‌ها و سپس در هیئت‌رئیسه مجلس است. وقتی تحقیق و تفحص تصویب می‌شود که به تصویب اکثریت برسد. نمایندگان تحقیق و تفحص‌ها را رای می‌دهند. یعنی هم کمیسیون مربوطه در ابتدای امر و هم هیئت‌رئیسه آن را در دستور کار می‌گذارد. در آخر نیز نمایندگان رای می‌دهند.

دلیل طرح استیضاح از وزراء حساسیت جامعه است

رشیدی کوچی در ارتباط با طرح استیضاح‌های عجیب وزراء در کمتر از یک سال اظهار داشت: رویکرد بنده این است که اگر مشکلی در سطح وزارتخانه و شخص وزیر وجود داشته باشد، ابتدا باید تذکر داد و بعد سوال پرسید اگر نتیجه و تغییری حاصل نشد، بعد به سمت مرحله استیضاح رفت، اما این که چرا در این مجلس و در برخورد با این دولت، بعد از شش هفت ماه نمایندگان درصدد استیضاح برخی وزراء هستند، به خاطر حساسیت‌هایبالایی است که در جامعه وجود دارد. شرایط کشور ما به سمتی رفته است که دیگر جای خطایی باقی نگذاشته و نمایندگان هم بر روی این موضوع حساس هستند.

امیدوارم وزیر صمت به قول‌های زمان رای اعتماد عمل کند

وی ادامه داد: در بحث وزارت‌صمت به دلیل این‌که آقای وزیر در زمان رای اعتماد برای سامان دادن بازار خودرو، قرعه‌کشی و واردات قول‌هایی دادند. که این موضوع خواسته جلال رشیدی‌کوچی نیست. خواسته عموم جامعه است. ما نمایندگان بر روی این مسئله حساس هستیم. البته این بحث در مرحله تذکر و سوال است. اگر به نتیجه مطلوبی که به نفع مردم است برسیم، دیگر نباید بحث استیضاح را پیگری کنیم، اما اگر روندی که وزیر شروع کردند به نتیجه مطلوب مردم نرسد، بحث استیضاح کلید خواهد خورد.

نماینده مردم مرودشت در رابطه با موضع وزارتخانه با واردات خودرو تاکید کرد: شخص وزیر و مجموع وزارتخانه موافق واردات خودرو بودند. البته نیاز به یک سری کمک داشتند و مجلس نیز به آن‌ها کمک کرد. اما موافقت خودشان را در آئین‌نامه باید نشان بدهند. که تا چه اندازه در کنار مردم هستند یا در خدمت مافیا آن‌جا مشخص می‌شود.

رشیدی کوچی در ارتباط با حذف ارز ترجیحی و عملکرد دولت در اعمال هدفمندی یارانه‌ها اظهار داشت: این که ارز ترجیحی باید حذف می‌شد، شکی در آن نیست. تمامی اقتصاددانان که نگاه سیاسی نیز داشتند، به حذف ارز نظر مثبت دادند. اما بحث بر شیوه این اجرای حذف ارز بود. برخی‌ها نگاهشان این بود که این شیوه درست است و دولت نگاهش این بود که باید سریع ورود کرد و ضربتی کار را پیش برد و تعلل بیشتر از این جایز نیست. برخی نمایندگان مجلس به صورت عموم نگاهشان این بود که شرایط حذف این ارز باید به شکلی باشد، که مردم فشار کمتری احساس کنند. بحث کالابرگ الکترونیکی را مطرح کردند. مردم هم حق دارند و اگر این‌جا هستیم برای این که خدمت به مردم کنیم. که مهمترین سرمایه نظام و کشور همین مردم‌اند.

وی ادامه داد: این اتفاق افتاد و ما همه باید کمک کنیم که مرحله گذار به خوبی شکل بگیرد. این که کسی بگوید که به مردم فشار نمی‌آید و ما پول دادیم و پولی که ما دادیم خیلی بیشتر از نیازشان است، این ادبیات درست نیست. قاعدتا به مردم فشار می‌آید. اما ما وظیفه خود می‌دانیم که کمک کنیم. برای همین مردم کمک کنیم که از این مرحله عبور کنند و اگر قرار باشد که اقتصاد ما درست شود، باید این اقدام انجام می‌گرفت. نظر شخصی‌ بنده این بود که جا داشت دولت بیشتر از این سوار کار شود. بحث برجام و تحریم‌ها هم به یک نتیجه مطلوب برسد و در کنار این‌ها بحث فروش نفت هم پشتوانه ارزی ما هم تقویت شود. سپس وارد این فاز شویم. که نگاه دولت این نبود. امیدواریم که در اثر این فشاری که به مردم می‌آید، مردم ما مسئولین را ببخشند و ان‌شاءالله در آینده اقتصاد و تولید ما شکوفا شود. با توجه به حذف رانت و فساد که اتفاق افتاده، امیدواریم که این اقتصاد ما قوی شود.

عضو کمیسیون شوراها در مورد موضوع جراحی اقتصادی گفت: بنده اسم این کار را جراحی اقتصاد نمی‌گذارم. چرا که جراحی اصول و اسلوبی دارد. اما این اصلاح قیمتی که دولت رقم زده است، اگر با نظارت و بازرسی دقیقی همراه شود و با متخلفین بدون مماشات برخورد شود، ولو این متخلف شخص وزیر باشد، مدیریت درستی شده و از لحاظ علم اقتصاد اقدام درستی است. ما برای پرداخت یارانه با اختلاف در صدر کشورهای دنیا ایستاده‌ایم. اما این یارانه هیچ‌وقت به دست تولید کننده و به دست مصرف کننده نرسید. معمولا در جیب دلال و وارد کننده رفت. اکنون به نظر می‌رسد از لحاظ علم اقتصاد اقدام درستی باشد. دولت باید بتواند این وضعیت را مدیریت کند. این‌که گفتم دولت باید بیشتر سوار کار شود، بحث مدیریت و نظارت است. در بحث نظارت هم دولت ایراداتی داشته، که اصلاح شده است.

توپ مذاکرات در زمین آمریکایی ها است

این نماینده مجلس در ارتباط با موضوع برجام و مذاکرات وین تصریح کرد: این برجام، با برجام دولت آقای «حسن روحانی» فرقی ندارد. این‌که ما از موضع اقتدار مذاکره کردیم، درست است. ما و غرب به این نتیجه رسیده‌ایم که ادامه این شرایط به نفع هیچ طرفی نیست. اما این که ما بگویم برجام ما با برجام روحانی فرق می‌کند، خیر، فرقی ندارد. آن‌چه که من خواندم چارچوبش همان است. ایراداتی که ما می‌گرفتیم، وجود دارد. خود وزیرخارجه اعلام کرد که ما در چارچوب برجام مذاکره می‌کنیم. به نظر می‌رسد که باید حقایق گفته شود و در مجلس هم عده‌ای هستند که با بنده هم نظراند. که واقعا آن نقاط ضعف که از دیدگاه ما در زمان سابق وجود داشت، هنوز هم وجود دارد. اما این‌که از موضع بالادستی مذاکره کردیم، غرب به این نتیجه رسید که تحریم‌ها تاثیری ندارد و بیشتر از این تحریمی ندارند که برای ما بکار ببندند. اما واقعیت این است که این اتفاق شاید خیلی دور از دسترس نباشد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا روند مثبتی در مذاکرات می‌بینید یا خیر، افزود: اگر آمریکا از بعضی مواضع خود کوتاه بیاید، بله. چرا که اکنون توپ در زمین آمریکایی‌ها است. یعنی شاید یک مدتی مطرح می‌کردند که ایران اصرار می‌کند روی ماندن فلان نهاد یا خارج شدن آن، خیر، این مطرح نیست و به نظر می‌رسد آن‌ها باید تصمیم بگیرند که می‌خواهند به نتایج مطلوبی برسند یا خیر.

آقای رشیدی، در ادامه را، آینده دولت و مجلس را چگونه می‌بینید؟ ما وظیفه داریم که دولت را کمک کنیم.و با دولت تعامل داشته باشیم همان‌طور که دولت باید با مجلس تعامل داشته باشد. بعضی اختلاف نظراتی وجود دارد، اما به صورت کلی، مردم ایران، دولت، مجلس و قوه قضائیه را دولت می‌دانند و وقتی که شما با عموم مردم صحبت می‌کنید، برای آن‌ها فرقی بین قوه‌مقننه و قوه‌قضائیه و قوه‌مجریه وجود ندارد. اکنون همه متفق‌القول بر این هستند که دولت و مجلس، انقلابی هستند. از لحاظ خط فکری هم‌سو هستند. بنده احساس می‌کنم این تعامل ادامه خواهد داشت و این حمایتی که ما از آن صحبت می‌کنیم به معنای تایید تمام کارهای دولت نیست.

وی ادامه داد: بعضی وقت‌ها حمایت یعنی سوال از وزیر، وزیری که دارد اشتباه می‌رود و یا استیضاح وزیر، وزیری که ممکن است اشتباه کند. نگاه مجلس این است که اگر این مسیر اصلاح نشود به ضرر دولت و به نظر ملت و حاکمیت است. این حمایت به معنای این که هر چه انجام دادند درست است خیر، برخی اوقات حمایت به معنای تذکر است. انتقاد صحیح و سازنده است. به صورت کلی مجلس با دولت و دولت با مجلس تعامل خوبی داشته باشند و ثمرات آن را مردم بزودی بچشند. آینده‌ای است که می‌شود متصور شد.

وی در پایان در واکنش به انتصاب دستیاری با عنوان دستیار مردمی‌سازی خاطر نشان کرد: از عنوان، شاید بشود محتوا را حدس زد. باید کمی پیش برویم ببینیم چه اتفاقی می‌افتد. این‌که یک دستیاری و مشاوری می‌تواند دولت را مردمی کند یا نه، باید به مرور زمان دید. امیدواریم که آن چیزی که آقای رئیسی را به این نتیجه رسانده که دستیاری انتخاب کنند، درست بوده باشد و به نتیجه برسد.

انتهای پیام/



پست های مرتبط