جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا برای واقعه تاریخی بازداشت آمریکایی های ژاپنی تبار در جنگ جهانی دوم از مردم آن کشور عذرخواهی کرد و گفت که کشورش «دیگر هرگز به اعمال غیرآمریکایی همانند بازداشت اجباری آمریکایی های ژاپنی تبار در زمان جنگ جهانی دوم مبادرت نخواهد ورزید.»
به گزارش مجله خبری از شبکه تلویزیونی "ان اچ کی ژاپن"، بایدن به مناسبت یادبود هشتادمین سالگرد امضای فرمان اجرایی وقت برای سلب حقوق مدنی از ژاپنی تبارها با صدور بیانیه ای نوشت: "فرمان اجرایی وقت و اقداماتی که دولت فدرال متعاقب آن علیه ژاپن انجام داده بود نشان دهنده یکی از شرم آورترین برهه ها در تاریخ کشورمان است."
وی در ادامه افزود: "امروز، ما بار دیگر بر عذرخواهی رسمی دولت فدرال از آمریکایی های ژاپنی تبار که زندگیشان به شیوه ای غیر قابل ترمیم لطمه دید، تاکید می کنیم."
۸۰ سال قبل یعنی ۱۹ فوریه ۱۹۴۲ دو ماه پس از شبیخون نیروی هوایی ژاپن به پرل هاربر هاوایی بود که فرانکلین روزولت، رئیس جمهوری وقت آمریکا، این فرمان اجرایی را امضا کرده بود.
متعاقب امضای این فرمان، حدود ۱۲۰ هزار آمریکایی ژاپنی تبار و سایرین به عنوان بیگانه های متخاصم به اردوگاه های بازداشت اجباری در سراسر آمریکا فرستاده شدند.
این عذرخواهی رئیس جمهوری آمریکا درحالی صورت می گیرد که ۵ سال قبل دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا از سیاست سلف خود باراک اوباما برای عدم موضع گیری (حمله) علیه ژاپن در قبال آن شبیخون انتقاد کرده بود.
البته دولت ژاپن و رهبران این کشور در خصوص آن حادثه (حمله هوایی) در آغاز دوره جنگ جهانی دوم بارها ابراز پشیمانی کرده اند.
این در حالی است که دولت های آمریکا تاکنون از تصمیم گذشته خود مبنی بر استفاده از سلاح های اتمی علیه ژاپنی ها در دو واقعه ناکازاکی و هیروشیما عذرخواهی نکرده اند.
در واقع بعد از آن حمله نیروی هوایی ژاپن به پایگاه نیروی دریایی آمریکا در این بندر بود که پای ایالات متحده به جنگ دوم جهانی باز شد.
در حمله غافلگیرانه ژاپنیها به پرل هاربر بیش از ۲ هزار و ۴۰۰ سرباز آمریکایی کشته شدند. ۴ سال بعد جنگ عالمگیر دوم با بمباران اتمی دو شهر ژاپنی هیروشیما و ناکازاکی از سوی آمریکا در تابستان سال ۱۹۴۵ به پایان رسید.
در حمله بیش از ۳۰۰ هواپیمای جنگی ژاپن به پرل هاربر، پنج ناو جنگی آمریکا از جمله ناو "یو.اس.اس آریزونا" نابود شدند. از ۲ هزار و ۴۰۰ نظامی کشته شده آمریکا در آن حمله، هزار و ۱۷۷ نفر خدمه رزمناو "یو.اس.اس آریزونا" بودند.
با اینحال در ۱۰ سال گذشته نیز در دیدار رهبران آمریکا و ژاپن (باراک اوباما و شینزو آبه) در جزیره هاوایی عذرخواهی علنی انجام نشد؛ نه شینزو آبه در دیدار از پرل هاربر از حمله ژاپن به این بندر آمریکایی عذرخواهی کرد و نه اوباما در دیدار ۶ ماه قبلتر خود از ژاپن، بخاطر بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی پوزش طلبید.
انتهای پیام/