ثبت درخت سرو نوش کهنسال گناباد در فهرست آثار ملی ایران

مدیر ثبت آثار تاریخی و طبیعی اداره‌کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: درخت سرو نوش کهنسال روستای زیبَد گناباد به شماره ۹۳۳ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.



به گزارش خبرگزاری مجله خبری از مشهد، محمود طغرایی روز یکشنبه دراینباره اظهار کرد: این درخت سرو کهنسال خارج از بافت روستای زیبد(در شرق روستا) و در بین اراضی زراعی و باغات قرار دارد.

وی با بیان این که درخت سرو نوش روستای زیبد یکی از کهن‌سال ترین درختان استان خراسان رضوی است ادامه داد: قدمت این درخت بین هزار تا هزار و ۵۰ سال برآورد شده است.

مدیر ثبت آثار تاریخی و طبیعی اداره‌کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی در توصیف وضعیت این اثر گفت: درخت سرو کهنسال روستای زیبد با قطر تنه بیش از 2 متر و ارتفاع ۱۵ متر از سلامت کامل برخوردار است، سایه انداز درخت بیش از ۱۶ متر است و پاجوش‌های زیادی در اطراف درخت رشد کرده به گونه‌ای که تنه درخت را به طور کامل پوشش داده است.

طغرایی درباره فرهنگ عامه نسبت به این درخت گفت: بنا به گفته اهالی بومی، درخت سرو کهنسال زیبد بیش از هزار سال مورد احترام و توجه بوده است و این شاید تنها درخت سرو کهنی در ایران باشد که جایگاه خود را پیوسته حفظ کرده است.

وی ادامه داد: البته در گذشته مراسم آش پزی و نذر در پای این درخت انجام می‌شد و مردم بر شاخه‌های آن نخ و پارچه گره می‌زنند و شاخه های آن تزیین کننده مراسم مذهبی از جمله نخل گردانی در محرم است.

مدیر ثبت آثار تاریخی و طبیعی اداره‌ کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی خراسان رضوی گفت: از جمله اعتقادات دیگری که وجود داشت این بود که می‌گفتند این درخت سرو از خون امام حسین (ع) روییده است و اهالی روستا شاخه ای از سرو به نیت برکت بر روی خرمن گندم و بر روی انبار گندم و غلات می‌گذاشتند.

طغرایی درباره اهمیت ثبت درختان کهنسال اظهار کرد: معمولا این درختان جایگاه ویژه ای نزد مردم داشته و حفظ آنها مورد توجه است. علاوه بر این، درختان کهنسال یکی از مهمترین ذخیرگاه های ژنتیکی کشور هستند که از پس صدها سال توانسته اند ویژگی های زیستی درختان بومی ایران را در خود نگهداری کنند. انتهای پیام/



پست های مرتبط